Tisztelt Lakosság!

 

Az Országgyűlés felhatalmazása alapján a Kormány a 282/2020. (VI.17.) számú rendeletével megszűntette a 2020. március 11.-én kihirdetett veszélyhelyzetet, amely rendelet a mai napon, 2020. június 18.-án hatályba lépett. Ezzel egyidejűleg a Kormány járványügyi készültséget vezetett be, amelynek intézkedéseit a 285/2020. (VI. 17.) számú Kormányrendelet szabályozza. A rendelet szerint mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (pl. orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Ez alól kivételek a hatodik életévet be nem töltött kiskorúak.

A fenti jogszabályokkal összhangban lévő, hivatali ügyintézésről szóló jegyzői tájékoztatót (pdf) kérem szíveskedjenek elolvasni.

 


 

Kedves Látogató!

Nagy örömmel és tisztelettel köszöntöm Önt Fejér megye legkisebb önálló településének honlapján!

Bakonykúti a Kelet-Bakony hegység lábánál, a Burok-völgy természetvédelmi terület mentén, csodálatos természeti környezetben fekszik. A mai rohanó világunkban egyre több embert ragad meg a gyönyörű természeti környezet, az eredeti településszerkezetét és építési hagyományait megőrző, emberléptékű, rendezett településünk. Az Önkormányzat, a Bakonykúti Községért Közalapítvány és a lakosság összefogásával készült köztéri faszobrok még egyedibbé és vonzóvá teszik a kis falu arculatát.

A múlt században, a mindenkori gazdasági folyamatok tükörképeként változó mértékben, de folyamatosan csökkent a falu lakossága. Örvendetes, hogy napjainkra már megfordult ez a folyamat és a népesség növekedése figyelhető meg. Kezdetben csak a hétvégi házak szaporodtak, de ma már egyre többen választják állandó lakhelyül is településünket, melyet az egyre több új építésű lakóház is jelez.

Településünk mellett található a Magyar Honvédség központi lő- és gyakorlótere, amely Közép-Európa legnagyobb összefüggő katonai területe. Mindez okoz néhány zajosabb napot is nálunk, ugyanakkor a terület viszonylagos zártsága miatt csökkent az értékes élőhelyek pusztulása, ezért számos védett állat és növény talált itt menedéket.

A múlt örökségének megőrzése mellett jelentős változások is történtek községünk életében. Kezdeményezésünkre az Országgyűlés 2007-ben módosította a kistérségek besorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében Bakonykúti a móri kistérségből átkerült a székesfehérvári kistérségbe. Ezzel összhangban hozta meg a képviselő testület azt a döntést, hogy 2008. január 01-től az azonos kistérséghez tartozó Iszkaszentgyörggyel alakítottunk közös körjegyzőséget.

A jövőt illetően két fontos célt tűztünk magunk elé. Egyrészt megőrizni mindazon értékeket, ami miatt vonzó ez a település. Másrészt az alacsony lélekszám ellenére biztosítani, hogy élhető település maradjon Bakonykúti, hogy mindaz a szolgáltatás, amely a XXI. században elvárható, az helyben vagy elérhető közelségben, a szomszédos településekkel összefogva a lakosság rendelkezésére álljon.

Marics József

polgármester

 

Welcome

Kút

Remete

Templom előtt

Sas